Nieuws

23 april 2021.

Voor mij is een goede karpervisser niet degene die de meeste vissen vangt, maar hij die binnen de geldende regels met respect voor de vis en de natuur zijn vissen probeert te vangen. Hier hoort voor mij het gebruik van visveilige systemen bij. Nogal wiedes, hoor ik u zeggen. Maar dat niet iedereen ervan doordrongen is, bleek enkele dagen terug maar weer eens. Tijdens een bezoek aan de Bongerd toonde collega visser Hans Grooten mij een montage die hij bij een, door hem gevangen, vis uit de bek had gehaald. Hans heeft deze vis  van een wisse dood gered. Zoals u op bijgaande foto kunt zien was er voor de karper geen enkele mogelijkheid om zich in het geval van lijnbreuk van het loodgewicht te ontdoen. Door het verkeerd gebruik van wartels zit alles muurvast en zal de karper in het gunstigste geval zijn hele bek uitscheuren. Dergelijke montages zijn dus volstrekt uit den boze. Een visveilige montage zorgt ervoor dat een gehaakte vis, na lijnbreuk, zich eenvoudig van het loodgewicht kan ontdoen en enkel met een onderlijn verder zwemt. Het hit&run systeem van PB products of het central shocker systeem van Strategy zijn goede voorbeelden van visveilige loodmontages. Echter is dit ook eenvoudig zelf te maken. Hiervoor gebruik ik zelf graag de quick change wartel, waardoor ik ook heel simpel van onderlijn kan wisselen. De zijde met het oog van de wartel druk ik in de lijnclip, waarna ik controleer of deze uit de clip komt bij een aanbeet. Bij opname van de boilie zal de onderlijn zich strekken tot het moment dat de vis het loodgewicht moet meenemen, op dat moment prikt de vis zich en zal er vandoor gaan, tijdens deze fase die bolten wordt genoemd moet de wartel loskomen uit de loodclip. In geval van lijnbreuk schuift het loodgewicht simpel van de lijn. Vist u, zoals ik ook nog met weerhaakloze haken, dan is uw systeem qua visveiligheid uitstekend te noemen. Een ander voorbeeld voor respect voor de natuur is het opruimen van de visplek en het achterlaten van afval. Met regelmaat komen we in de bosschage meters weggegooide vislijn tegen. Dit is funest voor de (water)vogels, en andere dieren die er in verstrikt kunnen raken. Neem even de moeite om de lijn rond je hand te rollen en er even het mes of schaar door te halen en in de prullenbakken te gooien. Er staat altijd eentje in de buurt.

Met vriendelijke groet,

Albert

   

18 februari 2021.

Afgelopen week zijn er 15 prachtige Spiegelkarpers uitgezet. I.v.m. Corona hebben we helaas geen toeschouwers uit kunnen nodigen. De karpers zijn geleverd door Special-Carp uit Rijpwetering. De gewichten variëren tussen de 5-7,5 kg. U begrijpt natuurlijk wel dat we hartstikke blij zijn met deze vissen. We hopen dat ze het goed doen in de Bongerd en mooi zullen groeien. We willen de vissers nog wel even weer de reglementen onder de aandacht brengen. Houdt u zich alstublieft aan de regels, zodat de vissen onbeschadigd blijven en we kunnen genieten van foto’s van de vangst.

02 januari 2021.

Een nieuw jaar, een nieuw lidmaatschapskaart. Dit jaar hebben we gekozen voor de Blauwe reiger. Wij wensen jullie veel plezier en goed vangsten toe.

31 december 2020.

Helaas hebben Aalscholvers de Bongerd ontdekt.

22 november 2020.

Het is jullie vast al wel opgevallen. Er is een tweede hek geplaatst. De hekken zijn geschilderd en duidelijk zichtbaar. De hekken zijn geplaatst, omdat er vissers waren die de auto meenamen tot aan het water. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Er is voldoende ruimte voor fietsen en eventueel fietskar/ trolley.

20 juni 2020.

Vandaag zijn we aan het klussen geweest. Er komt een extra hek, zodat men de auto’s niet meer helemaal vooraan kunnen parkeren. Deze ruimte is bestemt voor de fietsers.

04 maart 2020.

H.S.V de Leugenaar heeft vandaag een geweldige donatie mogen ontvangen, een Stihl bosmaaier. Deze kunnen we goed gebruiken om onderhoud bij de Bongerd te kunnen plegen. We zijn er erg blij mee, grote dank aan Erik Jansen van GroeNoord, te Dalen.

05 februari 2020.

Afgelopen jaar zijn de regels bij de Bongerd strenger geworden. Dit is helaas nodig,  om de vissen te beschermen en het visplezier van andere vissers te waarborgen.

We hebben regelmatig mensen moeten waarschuwen, wegsturen en hebben zelf 1x de lidmaatschapskaart voor een maand ingenomen.

Ook dit jaar gaan we regelmatig controleren. De bestuursleden en controleurs kunnen zich legitimeren met hun H.S.V. de Leugenaar pasje.

Zij kunnen en mogen besluiten om u eventueel weg te sturen of de pas in te nemen.

Dit is natuurlijk niet wat we graag willen en daarom verzoeken we u om de reglementen goed door te nemen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. De reglementen staan tevens op onze Facebookpagina.

Misschien ten overvloede, natuurlijk gelden de wettelijke regelingen en voorwaarden ook bij onze vereniging (zoals het vissen met twee hengels de afstand tussen de buitenste hengels niet meer dan tien meter te laten bedragen en is het verboden  beaasde hengel of beaasde hengels onbeheerd te laten). Zie hiervoor de website van Sportvisserij Nederland.

07 januari 2020.

Vandaag is er flink gewerkt bij de Bongerd. Er is veel overtollig riet verwijderd.